۱۴۰۱ مهر ۸, جمعه

بازداشت و بی‌خبری از سرنوشت چهار دختر نوجوان در ایلام

بازداشت و بی‌خبری از سرنوشت چهار دختر نوجوان در ایلام

در جریان اعتراضات مردم ایلام به قتل دولتی ژیناامینی (مهسا) چهار دختر نوجوان و جوان اهل ایلام به نام‌های نیلوفر قاضی، سارا شیردل، منا مروتی و الهه مومنی از سه روز پیش توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران در شهر ایلام بازداشت شده‌اند.

بر اساس گزارش رسیده به سازمان حقوق بشری هه‌نگاو، نیلوفر قاضی ۱۷ ساله، الهه مومنی ۱۶ ساله، سارا شیردل ۱۸ ساله و منا مروتی ۲۰ ساله غروب روز چهارشنبه ۳۰ شهریور ۱۴۰۱ (۲۱ سپتامبر ۲۰۲۲) در جریان اعتراضات مردم ایلام بازداشت شده‌اند.

به گفته یک منبع مطلع، خانواده‌های این چهار دختر طی چند روز گذشته پیگیری سرنوشت فرزندانشان شده‌اند اما هیچ نهادی به آنها پاسخگو نبوده است.

گفتنیست که نیلوفر قاضی از بیماری آسم رنج می‌برد و از چهار روز پیش به درمان به داروهایش دسترسی ندارد و همین منجر به نگرانی خانواده‌اش شده است.

منابع هه‌نگاو گزارش داده‌اند که این چهار دختر به همراه چند دختر دیگر بازداشت شده به بازداشتگاه ستاد شاهد واقع در بلوار خبرنگاران ایلام منتقل شده‌اند.



source https://koodak.bashariyat.org/?p=45105

مریم کریم بیگی، توسط نیروهای امنیتی در تهران بازداشت شد

کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی

مریم کریم بیگی

نیروهای امنیتی در تهران، مریم کریم بیگی، خواهر مصطفی کریم بیگی را بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کردند.‌

به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی؛ روز دوشنبه چهار مهر ماه ۱۴۰۱، مریم کریم بیگی، شهروند ساکن تهران، توسط ماموران پلیس امنیت بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.

شهناز اکملی، مادر مریم کریم بیگی، ضمن اعلام این خبر در صفحه شخصی خود نوشت:”دخترم ‌مریم کریم بیگی⁩ ساعت ۶ امروز به دستور دادسرای امنیت تهران توسط پلیس امنیت در منزل بازداشت شد.”

تا لحظه تنظیم این گزارش، از دلایل بازداشت و مکان نگهداری مریم کریم بیگی اطلاعی در دست نیست.

لازم به ذکر است، در تاریخ ۱۰ مرداد ماه ۱۴۰۱، مریم کریم بیگی، ساکن تهران، توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ایمان افشاری به اتهام(اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم علیه امنیت کشور) و (فعالیت تبلیغی علیه نظام) و (نگهداری مشروبات الکلی)در مجموع به تحمل ۵ سال و ۷ ماه حبس تعزیری، ۷۴ ضربه شلاق تعزیری و پرداخت جریمه نقدی محکوم شد.

مریم کریم‌بیگی، در تاریخ ۲۴ خردادماه ۱۴۰۱، در پی یورش ماموران وزارت اطلاعات به منزل پدری او پس از تفتیش منزل و ضبط برخی وسائل شخصی بازداشت و به زندان اوین منتقل و در تاریخ ۱۸ تیر ماه ۱۴۰۱، با تودیع وثیقه ای به مبلغ ۷۰۰ میلیون تومان آزاد شده بود.

پیشتر هم در تاریخ ۲ اسفند ماه ۱۴۰۰، منزل پدری مریم کریم بیگی، توسط ماموران وزارت اطلاعات تفتیش و برخی لوازم شخصی خانوادگی او از قبیل گوشی های تلفن‌همراه، لوازم الکترونیکی و تعدادی عکسهای مرتبط با جانباختگان اعتراضات سال ۱۳۸۸ ضبط شده بود.

در تاریخ ۸ اسفند ماه ۱۴۰۰، نیز مریم کریم بیگی پس از احضار به اداره پیگیری وزارت اطلاعات مورد تهدید و بازجویی قرار گرفته بود.‌

مصطفی کریم بیگی، برادر مریم کریم بیگی، از جان باختگان اعتراضات سراسری سال ۱۳۸۸ در تهران است که در خیابان نوفل لوشاتو از ناحیه سر نورد اصابت گلوله قرار گرفت و جان باخت.



source https://zanan.bashariyat.org/?p=51870

نیروهای امنیتی؛ بازداشت 10 تن در شهرهای مریوان، پاوه، تهران، زنجان و دهدشت

کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی

تجمع اعتراضی و سراسری

نیروهای امنیتی در شهرهای مریوان، پاوه، تهران، زنجان و دهدشت، ده تن از شهروندان را بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کردند.‌

به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی؛ طی روزهای اخیر، در پی گسترش اعتراضات سراسری به جان باختن مهسا امینی، در بازداشتگاه پلیس امنیت، نیروهای امنیتی، سینا ایرانی پور، گلاره مرادی، امین سالاری سلاجقه، پیمان عسکری، حافظ طاهری، سپیده احمدخانی، فاطمه نیک مقام، فاطمه قرائتی، آیدا کیانی، رزبرجاس، را بازداشت کردند.‌

براساس اعلام یک‌ منبع مطلع در گفتگو با حقوق بشر در ایران:”روز یکشنبه ۳ مهر ماه ۱۴۰۱، آیدا کیانی، رز برجاس، فاطمه قرائتی و فاطمه نیک مقام، سه تن از شهروندان ساکن شهرستان دهدشت از توابع استان لرستان، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند. تا این لحظه از علت بازداشت این افراد اطلاعی دقیقی در دسترس نیست.”

همچنین؛ گلاره مرادی، ساکن شهرستان پاوه از توابع استان کرمانشاه، در جریان اعتراضات سراسری به جان باختن مهسا امینی توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده است.‌

از سوی دیگر، طی روزهای گذشته، سینا ایرانی پور، متولد: ۱۳۸۱، توسط نیروهای امنیتی توام با ضرب و شتم بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.

در ادامه همچنین، شورای صنفی دانشجویان کشور اعلام کرد؛ روز شنبه ۱ مهر ماه ۱۴۰۱، امین سالاری سلاجقه، دانشجوی سال دوم رشته فلسفه در دانشگاه تهران، مفقود شده و از وضعیت وی هیچ اطلاعی در دسترس نیست.

از سوی دیگر، روز جمعه ۱ مهر ماه ۱۴۰۱، سپیده احمدخانی، دانش آموخته رشته معماری در مقطع کارشناسی دانشگاه زنجان و مقطع کارشناسی ارشد در رشته مذکور از دانشگاه شهیر بهشتی، در پی یورش نیروهای امنیتی به محل سکونت وی پس از تفتیش و توقیف لب تاپ، گوشی تلفن همراه و برخی دیگر وسائل شخصی اش بازداشت شد. وی از تاریخ بازداشت ۱ مرحله تماس کوتاه با خانواده خود داشته اما از ارگان بازداشت کننده و مکان نگهداری وی اطلاعی در دسترس نیست.‌

اما کانال تلگرامی دانشجویان متحد اعلام کرد؛ طی روزهای اخیر، پیمان عسکری و حافظ طاهری، دانشجویان رشته کشاورزی در دانشگاه تهران، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده است.‌



source https://zanan.bashariyat.org/?p=51868

سازمان حقوق بشر ایران کشته شدن ۷۶ نفر در اعتراض‌ها به جان‌باختن مهسا امینی را تایید کرد

رادیو فردا

سازمان حقوق بشر ایران از کشته شدن دست‌کم ۷۶ نفر در ایران تا روز چهارم مهر در تجمع‌های اعتراضی در پی جان باختن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد خبر داد.

بر اساس گزارش این سازمان، استان مازندران با ۲۵ نفر و پس از آن استان‌های گیلان و آذربایجان غربی هر کدام با ۱۰ کشته بیشتر قربانی را در این اعتراضات داشته‌اند.

در این گزارش هم‌چنین آمده است که از مجموع ۷۶ کشته، دست‌کم شش نفر زن و چهار نفر کودک بوده‌اند.

سازمان حقوق بشر ایران این آمارها را بر اساس ویدئوهای منتشرشده و گواهی‌های فوتی که به‌دست آن رسیده است و در آن‌ها موضوع شلیک مستقیم با استفاده از گلوله جنگی تایید شده، اعلام کرده است.

این آمارها دو روز پس از آن اعلام می‌شود که صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد که در اعتراض‌های اخیر ۴۱ نفر کشته شده‌اند.

به گزارش سازمان حقوق بشر ایران، بیشتر کشته‌‌شدگان با فشار نهادهای امنیتی به‌صورت شبانه دفن می‌شوند و خانواده‌های آن‌ها برای برگزار نکردن تشییع جنازه علنی تحت فشار قرار دارند. در همین حال بسیاری از خانواده‌ها تهدید شده‌اند که در صورت اطلاع‌رسانی با اتهام‌های رسمی قضایی روبه‌رو خواهند شد.

از سوی دیگر، گزارش‌های رسمی و غیر رسمی حاکی از زخمی شدن صدها نفر و بازداشت چند هزار تن در شهرهای مختلف ایران دارد،‌ اما هنوز گزارش‌های دقیقی در این زمینه منتشر نشده است

سایت حقوق بشری «هه‌نگاو» روز دوشنبه آمار کشته‌شدگان استان کردستان را ۱۸ نفر، شمار زخمی‌ها را نزدیک به ۹۰۰ نفر و تعداد بازداشت‌شدگان را بیش از هزار نفر اعلام کرد.

دادستان عمومی و انقلاب ساری نیز روز یکشنبه از بازداشت ۴۵۰ نفر در استان مازندران خبر داده بود.

در همین حال، سازمان حقوق بشر ایران در مورد ادامه کشتار معترضان و احتمال استفاده از شکنجه و آزار بازداشت‌شدگان به قصد اخذ اعتراف اجباری و تلویزیونی هشدار داده و خواهان اقدام فوری و یک‌صدای جامعه جهانی شده است.

محمود امیری‌مقدم، مدیر این سازمان، ضمن هشدار جدی درباره «خطر شکنجه و آزار بازداشت‌شدگان»، «استفاده از سلاح جنگی علیه معترضان» را «جنایت بین‌المللی» عنوان کرد.

او از جامعه جهانی خواست تا «قاطعانه و متحد یک راهکار عملی برای جلوگیری از شکنجه و کشتار معترضان در پیش گیرد».

آقای امیری‌مقدم افزود: «تمام کشورهای جهان باید از خواست مردم ایران در راه احقاق حقوق بنیادین خود دفاع کنند».

همزمان با تجمع‌های اعتراضی گسترده در بیش از ۸۰ شهر ایران و شمار قابل توجهی از شهرهای جهان در پی جان باختن مهسا امینی، برخی دولت‌ها ضمن محکوم کردن سرکوب خشونت‌آمیز و مرگبار اعتراض‌ها در ایران، شروع به اعمال تحریم‌هایی علیه جمهوری اسلامی کرده‌اند. از جمله جاستین ترودو، نخست‌وزیر کانادا، روز دوشنبه اعلام کرد که این کشور تحریم‌هایی را علیه شماری از افراد و موسسات جمهوری اسلامی ایران از جمله «پلیس امنیت اخلاقی» وضع خواهد کرد.

آنالنا بروک، وزیر خارجه آلمان نیز چند ساعت پیش از آن خواستار اعمال تحریم‌هایی علیه مقام‌های جمهوری اسلامی به‌دلیل سرکوب اعتراضات شد و گفت خیلی سریع باید «عواقب بعدی» برای حکومت ایران در محافل اتحادیه اروپا مورد بررسی قرار گیرد.

پیشتر نیز در روز ۳۱ شهریور، وزارت خزانه‌داری آمریکا، پلیس امنیت اخلاقی ایران را به اتهام آزار و خشونت علیه زنان و نقض حقوق معترضان ایرانی، تحریم کرده بود.

بسیاری از منتقدان تنها اعمال این گونه تحریم‌ها را برای فشار بر جمهوری اسلامی کافی نمی‌دانند و خواستار توقف مذاکرات قدرت‌های جهان با این حکومت در خصوص احیای برجام شده‌اند.

اعتراض‌های جاری در ایران پس از جان باختن مهسا (ژینا) امینی، جوان ۲۲ ساله‌ سقزی، آغاز شد که روز ۲۲ شهریور توسط ماموران گشت ارشاد بازداشت شد و سه روز پس از آن به دلیل مرگ مغزی جان باخت.

شاهدان عینی ضرب‌وجرح مهسا امینی در خودرو گشت ارشاد را علت به کما رفتن او اعلام کردند.



source https://zanan.bashariyat.org/?p=51866

تقی آزاد ارمکی: خشونت‌ورزی ارادی در میان نوجوانان می‌تواند تبدیل به دیگرکُشی شود/ علی کلائی

ماهنامه خط صلح – «ما در آینده‌ای نه‌چندان دور با کشتارهایی جمعی روبه‌رو خواهیم بود؛ جوانان و نوجوانانی جمع بشوند و اقدام به کشتن همدیگر بکنند». این هشدار تقی آزاد ارمکی، جامعه‌شناس و استاد تمام دانشکده‌ی علوم اجتماعی دانشگاه تهران است؛ هشدار نسبت به خشونت در نسل نویی که خود انگیزه‌ی ماهنامه‌ی خط صلح برای گفتگو با این جامعه‌شناس ایرانی است. مسئله‌ی اصلی خودزنی‌های نسلی است که با فضای دیجیتال بزرگ شده و حال عده‌ای از ایشان با خط‌انداختن و خشونت بر بدن خود به دنبال ظهور و بروز اجتماعی‌اند. تقی آزاد ارمکی هم با تأکید بر این نکته به خط صلح می‌گوید که یک الگوی اجتماعی در میان نوجوانان برای پذیرفته‌شدن در گروه هم‌سالانشان شکل گرفته است. این مدیر پیشین گروه جامعه‌شناسی دانشگاه تهران در گفتگو با خط صلح در نقد عملکرد رسانه‌ای رسمی در ایران هم می‌گوید که: «رسانه‌های جمهوری اسلامی که فاتحه مع ‌الصلوات؛ توانایی تولید چیزی را ندارد؛ در واقع خودش را تکرار می‌کند و در فرآیند خودارضایی قرار دارد».

با پرسش اصلی چرایی و تحلیل خشونت‌ورزی با خود در نسل نوی پرورش‌یافته‌ی عصر دیجیتال در ایران ماهنامه‌ی خط صلح با دکتر تقی آزاد ارمکی، استاد جامعه‌شناسی دانشگاه تهران گفتگو کرده ‌است. مشروح گفتگو با این جامعه‌شناس ایرانی را در زیر می‌خوانید.

در یک دهه‌ی اخیر اقدام به خودزنی با تیغ و اشیای نوک‌تیز در میان نوجوانان، مخصوصاً در دوره‌ی دبیرستان افزایش یافته، علت بروز چنین رفتارهایی چیست؟

این پدیده را از وجوه مختلف روان‌شناختی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی می‌توان مورد بررسی قرار داد. جامعه‌ی امروز ایران کاملاً فردگرا شده است. به همین دلیل ظهور و بروز فردی از ظهور اجتماعی اهمیت بیش‌تری پیدا کرده ‌است؛ مثلاً مردم ما به اموری چون خودبینی، خودتظاهری، دستکاری در بدن، منافع فردی و مانند این‌ها بیش‌تر از اموری چون وفاداری، تعهد اجتماعی، خدمت به دیگران و تقدم حقوق دیگران بر حقوق خود اهمیت می‌دهند. وقتی چنین فردیتی وجود دارد و برای آن مفهوم‌پردازی هم نمی‌شود، از آن کنش جمعی و هم‌گرایی بیرون نمی‌آید و این امر بدل به یک فردگرایی خودآزارانه، خودتخریبی و خودفریبی می‌شود. نشانه‌های آن هم وجود دارد. ما می‌بینیم که زنان و مردان، دختران و پسران در حال دستکاری در بدن خودشانند تا بینی‌های بهتر، لبان قشنگ‌تر، دندان‌ها، رنگ پوست و لباس بهتری داشته ‌باشند. در مسئله‌ی حجاب هم همین است. الزاماً این نیست که جامعه بی‌دین شده یا آدم‌ها می‌خواهند با مسئله‌ی حجاب مبارزه کنند، بلکه اشکال گوناگون مد وجود دارد و هرچه این مُد خود فرد و اندام‌های او را بهتر نشان بدهد، مطلوبیت بیش‌تری پیدا می‌کند. این است که جوان‌ها به دنبال تغییر در بخش‌های مختلف بدن خود می‌روند.

تتوکردن هم در ایران در حال فراگیرشدن است. در قدیم تیپ خاصی و از گوشه‌ی خاصی مثل لات‌ها و گروه‌های اجتماعی خاصی و برخی از چهره‌های سلبریتی تتو می‌کردند، ولی الان می‌بینید که نوجوانان و جوانان تتو می‌کنند. بعدش هم مسئله‌ی تیغ‌زدن و کشیدن خط بر روی دست و پا پیش می‌آید؛ کسی که تتو کرده و دستش را هم با چاقو خط زده و جای آن را هم جراحی نمی‌کند، بلکه می‌رود و آن را نشان می‌دهد که ببینید، من از این تیپ هستم. این ماجرا در ایران اتفاق افتاده و در حال بدل‌شدن به یک الگوی اجتماعی است؛ الگویی که می‌تواند ضدفرهنگ و ضدمناسبات اجتماعی باشد و ما را به سمت دیگری ببرد؛ جوانانی که علائق دیگری دارند و خودشان را این‌طور نشان می‌دهند و معرفی می‌کنند؛ پس مسئله‌ بیماری روانی‌ آدم‌ها نیست. این بدل به یک الگوی اجتماعی شده ‌است.

هم‌چنین این امر دلایل اجتماعی، سیاسی و فرهنگی هم دارد. بخشی متأثر از فضای بین‌المللی است؛ نسل جوان و نوجوانی که در جهان در حال رفتن به سمتی دیگر است. این در فیلم‌ها و سریال‌ها و فضای مجازی دیده می‌شود. یک وجه هم بحث اقتصادی است؛ یعنی برای اشاعه‌ی این امور مؤسسه‌هایی تشکیل می‌شود. یک تجارت در مسئله‌ی دستکاری در بدن هست و بسیاری از مراکز آرایشی و پیرایشی به آن سمت می‌روند. این تجارت هم این مسئله را تشدید می‌کند. ما نمی‌دانیم که چه جماعتی در این امر منافع مالی دارند که چنین کاری را انجام می‌دهند.

در وجه سیاسی هم وقتی جامعه بسته و با انسداد سیاسی روبه‌رو می‌شود، افراد نمی‌توانند به احزاب و گروه‌های سیاسی بروند و آن‌جا فریاد بزنند. بخشی به سمت مراسم و مناسک دینی مانند کربلا و اربعین می‌روند، اما بخشی هم نمی‌روند. جامعه نیاز به تخلیه‌ی انرژی دارد. در فوتبال و ورزش هم امر مشخص است. این فضاهای جامعه‌ی ‌مدنی، احزاب، گروه‌ها، اجتماعات، رفتن و آمدن و در کافه و رستوران و کافی‌شاپ و مانند این‌ها به تخلیه‌ی انرژی‌های فردی می‌انجامد. چون این‌ها وجود ندارد، آدم‌ها این‌طور خودشان را نشان می‌دهند و تخلیه می‌کنند.

آیا افزایش خودزنی در میان نوجوانان صرفاً برای پذیرفته‌شدن در میان هم‌سالان است؟

بله. یک الگوی اجتماعی شکل گرفته است. آدم‌هایی که خوداظهاری می‌کنند و خودشان را نشان می‌دهند. این در راه رسیدن به گروهی مشخص است. یک نمونه‌ی دیگر آن بحث دوست دختر/دوست پسر پیداکردن در جامعه‌ی ایرانی است که اشاعه‌ی بسیار زیادی پیدا کرده ‌است. علتش فاسدبودن دختران و پسران ما نیست. دلیلش این است که یکی از شاخصه‌های ورود فرد به گروهی این می‌شود که این فرد دوست دختر یا دوست پسر داشته باشد. این می‌شود که همه به دنبال پیداکردن دوست دختر/دوست پسر هستند؛ چون این یک الگوی اجتماعی است. آدم‌ها برای ورود به جمعی باید مشخصه‌ای داشته باشند؛ نتیجتاً می‌بینیم که جمعی که دختر و پسر هستند، اکثراً دوست دختر/دوست پسر هستند. این یک الگو برای پذیرفته‌شدن در گروه است؛ مثلاً بحث مصرف مواد مخدر یا مشروبات الکلی نیز یکی از دیگر از این نشانه‌ها برای این الگوهاست. کسانی می‌توانند وارد این گروه بشوند که اهل مشروب یا مواد مخدر باشند. این است که ما با افزایش روابط آزاد و مشروبات الکلی و مصرف مواد روبروییم، اما علتش این نیست که مردم فساد دارند؛ مسئله به نشانه‌ها و دلالت‌هایی برمی‌گردد که عضویت در گروه  بر مبنای آن‌ها تعریف شده‌ است.

آیا خودزنی می‌تواند هشداری برای خودکشی باشد؟

تن مهم‌ترین، نزدیک‌ترین و زیباترین عنصری است که یک فرد همراه خودش دارد. اگر نسبت به آن نفرت پیدا کند، آن را از بین می‌برد و خودکشی می‌کند. خیلی‌ها از بدنشان ناراحت‌اند و خودکشی می‌کنند، اما وقتی کسی نسبت به این تن، قدرت، اجازه، مشروعیت و توانایی پیدا می‌کند که آن را بزند، طبیعی است که این آدم توانایی اقدام به عمل خشونت‌آمیز پیدا کرده است؛ این عمل که خودش را بزند. اگر شرایط به گونه‌ای بشود، این چاقویی را که فرد با آن بر خودش زخم می‌زند، در شکم دیگری فرو می‌کند. قطعاً این اتفاق خواهد افتاد. ما در آینده‌ای نه‌چندان دور با کشتارهایی جمعی روبه‌رو خواهیم بود؛ جوانان و نوجوانانی جمع بشوند و اقدام به کشتن همدیگر بکنند یا جمع شوند و کسی را، رفیقشان را بکشند یا این‌که آماده باشند کسی را که مسبب وضعیتی است، از بین ببرند. این آمادگی مرحله‌ی پیش از اقدام به دیگرکُشی است. خودکشی‌های ناشی از یأس و ناامیدی با این فرق می‌کند. این موارد از روی یأس و ناامیدی نیست؛ از روی شادابی است. وقتی از روی شادابی است، یعنی برای پیوستن به گروه هم‌سالان و خودنشان‌دادن و اموری شبیه به این است. این می‌تواند در یک حادثه بدل به عمل جمعی خشونت‌آمیز و خودکشی بشود.

آیا خودزنی در میان نوجوانان میل به خشونت‌ورزی است؟

میل به خشونت‌ورزیِ معنادار است. خشونت‌ورزیِ از روی اضطرار نیست. این خشونت‌ورزی معنادار و ارادی است و می‌تواند تبدیل به دیگرکشی شود.

چرا میل به خشونت به شکل آسیب به خود بروز می‌کند؟

چون برای فرد لذت‌بخش، معنادار و مورد پذیرش دیگران است. دیگران او را حمایت و تأیید می‌کنند. مثل کسی که شروع به گیاه‌خواری می‌کند و در جمع گیاه‌خوارانی است که او را تأیید می‌کنند. این رژیم‌های غذایی وحشیانه که وجود دارد، به خاطر وجود دیگرانی است که تشویق می‌کنند که مطلوب، محبوب و لذت‌بخش است. این‌هم معنادار است و حمایت و توسط گروهی تأیید می‌شود.

آیا فضای دیجیتال و مجازی در بروز چنین رفتارهایی مانند خودزنی یا خشونت‌ورزی مؤثر است؟

بله. ارجاعات به همین فضاهاست. اینترنت یک کالای مدرن و جهانی است و مورد استفاده‌ی دیگران است. مثل زمانی که در خیابان‌های ایران قصاص و اعدام می‌کردند و مردم هم می‌آمدند و تخمه می‌شکستند و تماشا می‌کردند. عده‌ای شادی و عده‌ای گریه می‌کردند، حتی این گریه‌کردن خشونت می‌آورد. اگر جامعه‌ی ما امروز درگیر خشونت است، به دلیل کارهای پیشین ماست. در بازی‌ها کسی که خودش را کشته در پیش چشم دیگران قهرمان جلوه می‌کند. پس فرد می‌گوید من این کار را بکنم. این را در سایه‌ی الگویی که در فضای مجازی گرفته و تکرار شده، انجام می‌دهد. اگر به او بگویند که این کار را آدم احمق و دیوانه و افسرده می‌کند که او این کار را تکرار نمی‌کند. خیلی از افسرده‌ها کارهایی با خودشان می‌کنند و وقتی به آگاهی می‌رسند، آن را مخفی می‌کنند، ولی این آدم‌ها بیش‌تر نشان می‌دهند و روی دست‌ها و صورتشان خط می‌کشند. این یعنی عمل مطلوب آن‌ها است. آدمی هم این کار را کرده و مثلاً در سریالی بوده و در صورت و تنش چند خط و اثر تیغ و چاقو وجود دارد. این فرد شبیه‌شدن به او را در صورت یک قهرمان می‌بیند تا در صورت یک آدم مفلس.

یعنی این وضعیت و تحت تأثیر چنین فضاهایی قرارگرفتن و رفتارهای خشونت‌آمیز این نسل را از نسل‌های گذشته خشن‌تر می‌کند؟

می‌تواند خشن‌تر بکند؛ البته خودش خشن است، اما به آن سطح که این خشونت را به دیگری اعمال کند، نمی‌رسد؛ مگر این‌که اتفاقاتی بیافتد. یکی از این اتفاقات این است که مسیر فضای مجازی عوض شود یا سلبریتی‌ها کار ویژه‌ای انجام بدهند یا این‌که مسئله به بن‌بست برسد؛ یعنی این‌قدر تکراری بشود که مشمئزکننده شود. بعدش آدم‌ها دنبال چیز دیگری به جز خطکشیدن بر صورتشان بگردند. مسئله مثل قصه‌ی اسیدپاشی است. کسی که کسی را دوست داشته باشد، بر روی صورت او اسید نمی‌پاشد. چرا کسی که معشوقش رفته، اسید می‌پاشد؟ عاشق به خاطر رفتن معشوق باید خودش را می‌کشت، می‌گفت که من چون عشقم رفته، خودم را می‌کشم. چرا اما این بلا را بر سر معشوقش می‌آورد؟ این مسئله این‌جا هم اتفاق می‌افتد و از آن خشونت علیه دیگری درمی‌آید.

یعنی فکر می‌کنید میزان خشونت تا این حد گسترش پیدا کند و پیش برود؟

بله. خیلی ساده ممکن است چنین اتفاقی بیافتد. رونالد انگلهارت، جامعه‌شناس آمریکایی حرف خوبی دارد؛ می‌گوید، آن‌چه که آدم‌ها امروز انجام می‌دهند، ناشی از یک امر کمیاب دیروزی است که اجتماعی شده است و دارد خودش را نشان می‌دهد. ببینید خیلی از این رفتارها نتیجه‌ی عمل بیست سال پیش است. در خصوص رفتارهای امروز هم باید ده سال دیگر منتظر چرخش این الگو و معکوس‌شدنش باشید. امروز خود را خط می‌زنند و فردا دیگری را. امروز این مشروع است و فردا آن.

در مواردی گفتید که فرد دیگری را می‌زند. می‌دانیم که انسان حس صیانت نفس دارد. شما در بخش قبلی گفتید که این امر و زدن خود لذت‌بخش است. این‌ها چطور با هم جمع می‌شوند؟

دیگری را هم بزند، لذت‌بخش است. دیگری‌ای را می‌زند که آدم ضدقهرمان است. آدم سالم و پاک از نظر خودش را نمی‌زند. از نظر آن فرد آن‌که مورد هدف چاقو قرار می‌گیرد، آدمی ضد اوست. و بنابراین باز هم برای فرد لذت‌بخش است. معمولاً روان‌شناسان و روان‌کاوان این‌ها را آدم روانی قلمداد می‌کنند، ولی این‌ها روانی نیستند. این‌ها با منطقی خطاهای مکرر می‌کنند. این رفتار توسط آن‌ها لذت و معنی دارد. قانون‌شکنی اول و دوم و سوم یا فساد اول و دوم و سوم جواب می‌دهد. به قول روان‌شناسان اجتماعی این خطایی است که فرد به جای مجازات‌دیدن در برابر آن پاداش می‌بیند. بعد از آن هم برای فرد معنادار می‌شود و مشروع و نتیجتاً فرد آن را تکرار می‌کند.

برای آن حس بقا و صیانت نفس انسانی چه اتفاقی می‌افتد؟

حس بقای خودش است، نه حس بقای دیگری. در خودزنی هم خودش را که نمی‌کشد؛ تنها به خودش آسیب می‌رساند. خودکشی مقوله‌ی دیگری هم دارد؛ این‌که فرد وجه افراطی ضد خودش است یا جایی فرد چون نمی‌تواند زندگی را تأمین کند و برای این‌که باقی بماند، خودش را می‌کشد؛ چون نمی‌خواهد مثلاً رشوه بگیرد یا خیانت کند؛ یعنی عزت نفس یا حفظ نفس معنی دیگری پیدا می‌کند و بستگی دارد که این نظام مفهوم‌سازی به چه صورت اتفاق بیافتد.

متأسفانه در ایران عمده‌ی متفکران اجتماعی و روشنفکران، روان‌شناسان و جامعه‌شناسان به این زمینه وارد نشده‌اند تا برای این‌که آدم‌های درراه‌مانده دست به خشونت نزنند و معنا بسازند. چون به این‌ها اجازه‌ی بازی داده نمی‌شود و به جامعه‌شناسان و روان‌شناسان گفته می‌شود که به شما ربطی ندارد. آقایان روحانیان هستند و کافی است.

وجهی دیگر بحث رسانه و فرهنگ مسلطی است که ساخته می‌شود. این چه نقشی را این‌جا بازی می‌کند؟

رسانه‌های جمهوری اسلامی که فاتحه مع ‌الصلوات؛ توانایی تولید چیزی را ندارد؛ در واقع خودش را تکرار می‌کند و در فرآیند خودارضایی قرار دارد. آدم‌هایی که ما از آن‌ها حرف می‌زنیم، مخاطب این رسانه، یعنی رسانه‌ی رسمی درون کشور نیستند. مخاطب رسانه‌های دیگری‌اند. رسانه‌ی دیگر هم در حال ساخت مخاطب جهانی است. برای خودش مارکتینگ و نیرویی می‌خواهد که مصرف‌کننده باشد و بی‌فرهنگ.

با این توضیحات، بله، متأثر از آن رسانه‌ها هستند، البته به این معنی نیست که توطئه‌ای برای از‌بین‌بردن وجود دارد. نه؛ ما این‌جا کار را تعطیل کرده‌ایم. موقعی که می‌گویند مغازه‌ی فلانی گرفته، علتش این نیست که او خوب کار کرده؛ علتش این است که ما مغازه‌مان را بسته‌ایم؛ نتیجتاً مشتری ما به آن‌جا رفته است. شما اگر مغازه را باز بکنی، حداقل نصف آن مشتری به سویت می‌آید. آن‌جا هم فرهنگ ما را اشاعه نمی‌دهد و فرهنگی مطابق بستر فرهنگی خودشان را نشان می‌دهد. این چه نگاه احمقانه‌ای است که سیاست‌گذاران فرهنگی ما دارند که از آن‌ها انتظار اشاعه‌ی فرهنگ ما را دارند؟! معلوم است که فرهنگ خودش را اشاعه می‌دهد؛ حقش هم است. شمای سیاست‌گذاران فرهنگی باید بر سر خودتان بزنید که چرا این کار را می‌کنید که در بهترین حالت کار به خودارضایی رسیده است.

افزایش خودزنی در میان نوجوانان چه هشداری به جامعه می‌دهد؟

هشدار اصلی این است که اجتماعی‌شدن و فرهنگ‌پذیری در ایران تعطیل شده است. حوزه‌ی انتقال فرهنگ دچار اختلال شده است. این یک هشدار است که باید در زمینه‌اش کار انجام بدهیم. دوم این‌که این تفاوت نسلی می‌تواند به تزاحم نسلی بیانجامد. مسئله‌ی سوم هم این است که ما باید رویکردمان را نسبت به زیست اجتماعی و زندگی تغییر بدهیم. ما هم‌چنان نگاهی سنتی و کلاسیک به این امر داریم و این نسل‌ها می‌آیند و ضایع می‌شوند. جمعی از نوابغ نسل مهاجرت می‌کنند و بخشی هم خیابان‌گرد و دزد و لات می‌شوند. بقیه هم متحیر و سرگردان در خیابان‌هانند؛ البته همیشه در ایران نسل جدید نسل قدیم را با خود می‌برد و با آن درگیر نمی‌شود.

 



source https://koodak.bashariyat.org/?p=45088

۱۴۰۱ مهر ۷, پنجشنبه

فراخوان ویژه کمیته دفاع از حقوق کودک و نوجوان #مهسا_امینی با موضوع حق اعتراض (کودکان و نوجوان) در تاریخ 30سپتامبر 2022



source https://koodak.bashariyat.org/?p=45095

اعتصاب غذای ژینا مدرس گرجی از بازداشت شدگان اعتراضات سنندج در زندان این شهر

هه‌نگاو

اعتصاب غذای ژینا مدرس گرجی از بازداشت شدگان اعتراضات سنندج در زندان این شهر

ژینا مدرس‌گرجی از فعالین زن بازداشت شده که به کانون اصلاح و تربیت سنندج منتقل شده است، از غروب روز یک شنبه ۳ مهر ۱۴۰۱ به نشانه اعتراض به بد رفتاری ماموران زندان و شکنجه‌ خود دست به اعتصاب زد.

بر اساس گزارش رسیده به سازمان حقوق بشری هه‌نگاو خانم مدرس‌گرجی در حین بازداشت توسط ماموران امنیتی به شدت شکنجه شده و با چشمان بسته و رو به دیوار از وی بازجویی شده است.

زهرا محمدی (زارا) زندانی سیاسی و مسئول انجمن نوژین که در این زندان دوران محکومیت پنج‌ ساله خود را سپری می‌کند، از ظهر امروز به نشانه اعتراض به بدرفتاری و شکنجه زنان بازداشت شده اعتراضات اخیر اعتصاب غذای خود را اعلام کرده بود.

ژینا مدرس گرجی از فعالین شناخته شده زنان در کُردستان روز چهارشنبه ۳۰ شهریور ۱۴۰۱ (۲۱ سپتامبر ۲۰۲۲) در حین بازگشت از محل کار خود در خیابان صفری شهر سنندج بازداشت شده بود.

نهادهای امنیتی اوایل هفته گذشته نیز این فعال زن را تهدید کرده‌ بودند که در صورت شرکت در اعتراضات مردمی به قتل دولتی ژینا امینی بازداشت خواهد شد.



source https://zanan.bashariyat.org/?p=51852

در جریان اعتراضات سراسری؛ بازداشت یک نوجوان ۱۴ ساله در اشنویه

خبرگزاری هرانا – یک نوجوان ۱۴ ساله که در پی اعتراضات سراسری زخمی شده بود، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.

به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از کردپا، یک نوجوان ۱۴ ساله توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.

بر اساس این گزارش، هویت وی، “امین خالقی، ۱۴ ساله، فرزند علی و اهل روستای (میرآباد) ازتوابع اشنویه” عنوان شده است.

در این گزارش به نقل از یک منبع آگاه آمده است: “این نوجوان در پی اعتراضات سراسری زخمی شده بود.”

تاکنون از محل نگهداری وی اطلاعی در دسترس نیست.

اعتراضات شهریور ماه ۱۴۰۱ به مجموعه اعتراضات سراسری گفته می شود که از روز ۲۶ شهریورماه در پی جان باختن دختر ۲۲ ساله ای به نام مهسا (ژینا) امینی بر اثر عملکرد گشت پلیس امنیت اخلاقی در تهران آغاز شد و تا تاریخ اول مهرماه ۱۴۰۱ در دست کم ۸۵ شهر و ۱۸ دانشگاه از ۲۹ استان کشور گسترش یافت. این اعتراضات که کماکان ادامه دارد تاکنون به بازداشت صدها نفر و کشته و زخمی شدن دهها معترض از جمله کودکان منجر شده است.

رسانه های نزدیک به نهادهای امنیتی با متهم کردن متهمان به اعمال خشونت اعترافات اجباری تعدادی از بازداشت شدگان را منتشر کردند. همینطور حکومت ایران اینترنت را در سطح کشور در بخش خانگی و تلفن های همراه مختل کرد.

 



source https://koodak.bashariyat.org/?p=45086

امام جمعه راسک تجاوز به یک دختر ۱۵ ساله را تایید کرد

خبرگزاری هرانا – به تازگی خبری مبنی بر تجاوز به یک دختر ۱۵ ساله توسط فرمانده نیروی انتظامی چابهار در شبکه های اجتماعی منتشر شده است. عبدالغفار نقشبندی، امام جمعه شهر راسک ضمن تایید این خبر، خواستار رسیدگی به این واقعه شد.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، اخیرا خبری مبنی بر تجاوز به یک دختر ۱۵ ساله ساکن روستای صدیق زهی چابهار توسط فرمانده نیرو انتظامی چابهار در شبکه های اجتماعی منتشر شده است.

مولوی عبدالغفار نقشبندی، امام جمعه موقت راسک با انتشار بیانیه ای ضمن تایید این واقعه از دستگاه قضایی خواست «زوایای فاجعه را بررسی و این مجرم در ملا عام محاکمه و مجازات کنند.»

بر اساس آنچه که از سوی منابع محلی عنوان شده است، در تاریخ ۱۰ شهریورماه ۱۴۰۱، ابراهیم کوچکزایی فرمانده نیروی انتظامی چابهار به بهانه بازجویی، این دختر ۱۵ ساله را به اتاق استراحت خود برده و در آنجا به وی تجاوز کرده است.

 



source https://koodak.bashariyat.org/?p=45083

۱۴۰۱ مهر ۶, چهارشنبه

نشریه بشریت شماره ۲۵۹

لیست تازه‌های کتابخانه اینترنتی کانون
مهدی گلسفیدی
۴
گزارش آماری نقض حقوق هنر و هنرمندان، مرداد ۱۴۰۱
سمانه بیرجندی، زهرا باجلان، سعید پورمند
۵
گزارش آماری نقض حقوق زنان، مرداد ۱۴۰۱
لیدا اسدی‌فر، سپیده عشقی، شهلا شاهسونی
۵
گزارش آماری نقض حقوق اقوام و ملل ایرانی، مرداد 140۱
رضا شایگان
۵
گزارش آماری نقض حقوق پیروان ادیان، مرداد ۱۴۰۱
کریم ناصری، آرشا کچوئیان، سعید پورمند، صدرا مجیب یزدانی
۶
گزارش آماری نقض حقوق جوان و دانشجو، مرداد ۱۴۰۱
پوریا طالب‌زاده، مجید قادری‌نژاد، احسان احمدی‌خواه
۶
گزارش آماری نقض حقوق محیط زیست، مرداد ۱۴۰۱
مینا آقابیگی، سلمان یزدان‌پناه
۶
گزارش آماری قتل‌های قانونی، مرداد ۱۴۰۱
فرشاد اعرابی
۷
گزارش آماری نقض حقوق ورزش و ورزشکاران، مرداد ۱۴۰۱
احسان احمدی‌خواه، داوود لطفی
۷
گزارش آماری نقض حقوق کار و کارگر، مرداد ۱۴۰۱
رضا شایگان، بهنام شیرمحمدی و عبدالمجید بازداران
۷
گزارش جلسه نمایندگی منطقه آسیا و شرق اروپا ۲۸ جولای ۲۰۲۲
علیرضا جهان‌بین
۸
گزارش جلسه سخنرانی کمیته دفاع از حقوق زنان ۳۰ جولای ۲۰۲۲
آیلار اسماعیلی
۱۰
گزارش جلسه سخنرانی کمیته دفاع از کار و کارگر ۶ آگوست 2022
پریا ترابی
۱۵
گزارش جلسه سخنرانی کمیته محیط‌ زیست ۱۲ آگوست ۲۰۲۲
نادیا مشرف قهفرخی
۱۸
گزارش جلسه سخنرانی ‌کمیته دفاع از حقوق اقوام و ملل ایرانی 13 آگوست ٢٠٢٢
کریم ناصری
۲۲
گزارش جلسه سخنرانی ‌کمیته دفاع از حقوق ورزش و ورزشکاران ۱۳ آگوست ٢٠٢٢
مصطفی منیری
۲۶
گزارش جلسه سخنرانی کمیته دفاع از حقوق پیروان ادیان ۱۴ آگوست ۲۰۲۲
سمانه بیرجندی
۳۰
فقر و گرسنگی ! یا هولوکاست بی‌صدا قسمت سوم
مریم حبیبی
۳۵
حقوق متهمین/ محکومان بیمار قسمت سوم
عباس رهبری
۳۶
وضعیت نوکیشان مسیحی داخل ایران ( قسمت اول)
قندیل دادخواه
۳۶
آپارتاید دین سالاری در ایران
اسفندیار سنگری
۳۷
مجازات اعدام: چالش پردامنه جمهوری اسلامی در زمینه حقوق بشر
صادق نوری
۳۸
نقض حقوق مسیحیان توسط نظام جمهوری اسلامی ایران
مهناز ترابی


source https://zanan.bashariyat.org/?p=51833

اطلاعیه 1496 با موضوع #مهسا_امینی آمار کشته شدگان تا روز یازدهم اعتراضات سراسری در ایران



source https://zanan.bashariyat.org/?p=51831

بازداشت یک زوج جوان بهایی در تهران

IRANWIRE

بازداشت یک زوج جوان بهایی در تهران

بنا به خبر رسیده به ایران، ساعت دو و نیم صبح روز شنبه ۲ مهر ۱۴۰۱، ماموران به منزل یک زوج جوان بهایی به نام آرش زمانی و ارمغان ذبیحی در شهر تهران هجوم برده و پس از بازرسی منزل، این دو تن را بازداشت کردند.

خانواده این زوج هیچ اطلاعی از نحوه دستگیری، اتهام و محل نگه‌داری آنان ندارند.

قابل ذکر است، چند ساعت بعد از دستگیری این زوج حوالی ظهر روز شنبه ۲ شهریور ماموران سیروس ذبیحی، پدر ارمغان را هم در منزل شخصی‌ش در شهر مشهد بازداشت کردند.



source https://zanan.bashariyat.org/?p=51829

بیانیه دانش‌آموزان دختر پیشرو: دوشنبه مقنعه‌هایمان را در مدارس در می‌آوریم

اینترنشنال

شماری از دانش‌آموزان دختر مقطع متوسطه در بیانیه‌ای با عنوان «دانش‌آموزان پیشرو» اعلام کردند برای اعتراض به حجاب اجباری و بازداشت غیرقانونی دانش‌آموزان در جریان خیزش سراسری،‌ روز دوشنبه مقنعه‌های خود را در مدارس از سر بر خواهند داشت و شعار «نه روسری،‌ نه توسری» سر خواهند داد.



source https://zanan.bashariyat.org/?p=51827

حدیث نجفی به ضرب شش گلوله کشته شد

IRANWIRE

حدیث نجفی ۲۰ ساله ۳۰ شهریورماه در کرج با شش گلوله نیروهای امنیتی از ناحیه شکم، گردن، قلب و دست مجروح شد و بعد از انتقال به بیمارستان قائم در کرج بر اثر شدت جراحات وارده جان باخت.

طی روزهای گذشته تصویری از دختری با موهای روشن در شبکه‌های اجتماعی بازنشر شد که پشت به دوربین موهایش را برای ورود به میدان مبارزه با نیروهای امنیتی می‌بندد.

مسیح علینژاد روزنامه‌نگار و فعال حقوق زنان و یکی از کسانی که در زمینه مبارزه با حجاب اجباری چندین کمپین پرمخاطب را راه‌اندازی کرده است امروز یکشنیه سوم مهرماه ۱۴۰۱ اعلام کرد که نام او حدیث نجفی است و در اعتراضات مردم کرج در مهرشهر با شلیک مستقیم نیروهای امنیتی جان باخته است.

بنا بر اطلاعات منتشر شده حدیث نجفی ۲۰ ساله ۳۰ شهریورماه در کرج با شش گلوله نیروهای امنیتی از ناحیه شکم، گردن، قلب و دست مجروح شد و بعد از انتقال به بیمارستان قائم در کرج بر اثر شدت جراحات وارده جان باخت.

خواهر حدیث در گفتگو با مسیح علی‌نژاد، ضمن تایید خبر کشته شدن او اعلام کرد: «او تنها ۲۰ سال داشته. دلش برای مهسا امینی شکسته بود و می‌گفت کوتاه نمی‌آیم.او را با ۶ گلوله کشتند.»

رسانه‌های رسمی در داخل ایران شمار جان‌باختگان اعتراضات سراسری مردم ایران را که از ۲۶ شهریورماه سال جاری آغاز شده و همچنان ادامه دارد ۳۵ نفر اعلام کرده‌اند.

این در حالی است که خبرهای غیررسمی شمار بازداشت شدگان و جان‌باختگان این اعتراضات را بسیار بیشتر تخمین می‌زنند.



source https://zanan.bashariyat.org/?p=51825

«زنان، ایران را از یک تنگه تاریخی عبور خواهند داد»

BBC

اعتراضات

مستحکم‌ترین سد در برابر تغییر وضعیت زنان در جوامع اسلامی را می توان سد شریعت و فقاهت دانست.

فقیهان مبین شریعتند، شریعتی که آمیزه‌ای است از سنت اولین پیروان اسلام و سلیقه، بینش و فرهنگ فقیهان. وظیفه اساسی فقه اسلامی آن است که بر مبنای آداب و سنن رایج در میان نخستین پیروان اسلام، الگویی برای زندگی مسلمانان در همه اعصار و جوامع ترسیم و معرفی کنند، الگویی که بدون هیچ دلیل موجهی الهی و پیروی از آن واجب خوانده می‌شود.

ستون اصلی این الگوی فقاهتی-اسلامی، تبعیض علیه زنان و کنترل آنان توسط مردان است، ستونی که برافتادن آن، طبیعتا فرو ریختن بنای فقه اسلامی را می‌تواند به دنبال داشته باشد. حتی اجرای قوانین کیفری و حدود نیز در فقه اسلامی به اندازه نگهبانی از اصل تبعیض علیه زنان اهمیت ندارد؛ از همین روست که در بسیاری از جوامع اسلامی در طول تاریخ، فقیهان، اصراری بر اجرای احکام کیفری شریعت اسلامی نداشته‌اند، اما هیچگاه حاضر به وانهادن اصل تبعیض علیه زنان نشده‌اند. فتاوای نادر برخی فقیهان معاصر به نفع زنان نیز به معنای پذیرش برابری زنان و به رسمیت شناختن استقلال آنان نیست. زنان ایرانی بیش از صد سال است که برای آزادی مبارزه می کنند و هزینه می‌پردازند. ملت ایران در یک قرن اخیر برای آزادی و رهایی از استبداد، دو انقلاب را تجربه کرده است، انقلاب مشروطه و انقلاب سال ۵۷. به نظر من دلیل آنکه هیچ‌یک از این دو انقلاب، به آزادی و رهایی ملت ایران از استبداد منجر نشد و دموکراسی و حاکمیت قانون را به ارمغان نیاورد، وابستگی مردم به روحانیت و قوانین به اصطلاح شریعت بوده است. این وابستگی اساسا با آزادی، دموکراسی و حاکمیت قانون که ملت ایران در پی آن بوده منافات دارد، زیرا اقتضای این وابستگی، پیروی از الگویی است که فقه ترسیم می‌کند. بدین ترتیب، مردم همواره در حاشیه قرار داشته، در تعیین سرنوشت اجتماعی و سیاسی و نیز وضع قوانین، نتوانسته‌اند دخالت موثری داشته باشند.

بنا بر آنچه گفته شد، وضع زنان در این الگو یا سبک زندگی به مراتب بدتر از وضع مردان است، زیرا زنان تابع مردان و فاقد استقلال و حقوق اجتماعی و سیاسی برابر دانسته می شوند.

پیش از انقلاب ۵۷ اگرچه اساس اولین قوانین مدنی موضوعه ایران نیز فقه اسلامی بود و در نتیجه تبعیض علیه زنان در قوانین وجود داشت، و با وجود آنکه روحانیت همواره مخالف اصلاح قوانین به نفع زنان بود، اما از آنجا که روحانیت در مرکز قدرت سیاسی قرار نداشت، شناخت ریشه مشکلات و تبعیضات، برای مردم مانند امروز آسان نبود. امکان این شناخت تاریخ‌ساز و تحول آفرین، پس از انقلاب ۵۷ برای ملت ایران فراهم شد، به این معنا که در طول حیات جمهوری اسلامی، اقشار و گروه‌های گوناگون مردم و به ویژه زنان، قوانین شریعت را در زندگی خویش عملا آزمودند و از آثار و پیامدهای آن به طور ملموس آگاه شدند. زنان، که قرن‌ها توسط فقه اسلامی به نام خدا سرکوب شده بودند و پشت سد فرهنگ سنتی زن‌ستیز که همواره با پشتیبانی فقه تقویت و توجیه شده، از حرکت بازمانده بودند، پس از انقلاب ۵۷ در جبهه‌ای سخت‌تر برای دفاع از تمامیت و کرامت و حقوق خود وارد پیکار شدند. به عبارت دیگر انقلاب ۵۷ جبهه تازه‌ای را علیه زنان گشود که همسو با فقه اسلامی و فرهنگ سنتی بود و تاسف‌بار اینکه این‌بار، قدرت سیاسی نیز به کمک دو جریان مذکور آمد.

جمهوری اسلامی فرهنگ سنتی، فقه اسلامی و سلیقه‌های حاکمان افراطی را در رابطه با زنان با هم آمیخت و شرایطی ناگوار را برای آنان رقم زد. قتل مهسا امینی فقط حکایت تلخ یک فاجعه از بی‌شمار فجایعی است که بر زنان رفته است. آنچه بیان شد شاید نشان دهد که اندازه نیرویی که در چهار دهه گذشته برای سرکوب زنان به کار گرفته شده چقدر زیاد بوده است. اگرچه زنان آسیب و صدمات فراوانی را تحمل کرده‌اند، اما از دیگر سو باید گفت که زیر بار این فشار و نیروی طاقت‌فرسا نشکسته و تسلیم نشده، بلکه روز به‌روز آگاه‌تر و قوی‌تر گشته‌اند. اکنون زنان و مردان ایرانی بر اساس تجربه پرهزینه و گران‌سنگ و تحول‌آفرین خود، دریافته‌اند که الگوی فقه و قوانین فقاهتی چقدر در زندگی، ناکارآمد و حتی زیانبار است. برای رسیدن به این حقیقت تحول‌ساز، زنان ایرانی بیشترین هزینه را پرداخته‌اند. جمهوری اسلامی تمام همت و توان خود را برای تحمیل قوانین ناعادلانه بسیار و در راس آنها حجاب اجباری، بر زنان به کار برده و در این راه از هیچ ستمی فروگذار نکرده است، با این حال همه شواهد گویای آن است که پیروز این میدان مبارزه زنانند. زنان با این پیروزی پرهزینه ملت ایران را از یک تنگه مهم تاریخی عبور خواهند داد. ما مردم، با عبور از تنگه فقه خواهیم توانست در ایران، آزادی و برابری را بنیان نهاده، با وحدت و انسجام به دور از هرگونه تبعیض و نابرابری در تعیین سرنوشت سیاسی و اجتماعی خویش، عاملان موثر و تنها عاملان موثر باشیم.

به نظر من از آنجا که فقه اسلامی خیمه خود را بر ستون تبعیض علیه زنان افراشته و جمهوری اسلامی بنیان خود را بر فقه اسلامی نهاده، زنان نه فقط در تعیین سرنوشت ایران و نظام سیاسی جمهوری اسلامی، بلکه در تعیین سرنوشت فقه و شریعت اسلامی نیز، نقشی تعیین کننده یافته‌اند. به عبارت دیگر آنان سرنوشت خود را به وضعیت زنان گره زده‌اند، از همین روست که تغییر این وضعیت در ایران امروز، تغییرات اساسی و مهم دیگری را در پی خواهد داشت که بر وضعیت زنان در دیگر جوامع اسلامی به ویژه تحت حاکمیت رژیم‌های دینی مانند افغانستان نیز بسیار موثر خواهد بود.

با توجه به اینکه مهم‌ترین مانع در برابر تغییر وضعیت زنان در ایران را می توان نهاد رسمی دین دانست، لذا لغو قانون حجاب اجباری در حکومت دینی، می‌تواند به تدریج به اصلاحات حقوقی نسبتا پایداری به نفع زنان منجر شود. باید توجه داشت که حجاب اجباری مانع اول و شاید سخت‌ترین موانع است که زنان با استقامتی ستودنی با همراهی مردان می‌کوشند آن‌را از پیش پای خویش بردارند. اختیاری شدن پوشش زنان، راه را برای به رسمیت شناختن آزادی‌های فردی و اجتماعی همه ایرانیان و رفع تبعیض از اقلیت‌های دینی که از زیرساخت‌های حکومت دموکراتیک و مردمی است، هموار می‌سازد. با توجه به آنچه بیان شد، فکر می‌کنم اگر تنها دستاورد جنبش بزرگ مردمی که پس از قتل مهسا امینی به وقوع پیوسته، لغو قانون حجاب اجباری و آزاد شدن پوشش زنان بدون قید و شرط باشد، گام بلندی به سوی آزادی و دموکراسی برداشته شده است. امید است با استقامت آگاهانه و بی‌وقفه مردم و خویشتنداری حکومت، این تغییر اجتناب ناپذیر به دور از خشونت در ایران ایجاد شود.



source https://zanan.bashariyat.org/?p=51823

ابراهیم رئیسی خواهان برخورد “قاطع” با معترضان شد

دویچه وله فارسی

Iran | Ebrahim Raisi

ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور و احمد وحیدی، وزیر کشور ایران اعتراضات گسترده در ده‌ها شهر را به “دشمن” نسبت دادند. وزارت کشور با صدور اطلاعیه‌‌ای اعتراضات ایرانیان را “اغتشاش” نامید و تهدید کرد که با آن مقابله خواهد کرد.

ابراهیم رئیسی پس از بازگشت از نیویورک در بدو ورود به فرودگاه به معترضان هشدار داد و گفت: «دشمنان می‌خواهند سوار موجی شده و ایجاد بلوا و اغتشاش کنند.»

او همچنین با خانواده دوست‌محمدی یک بسیجی که در ناآرامی‌های اخیر کشته شده تلفنی صحبت کرد و او را “مدافع امنیت” توصیف کرد. رئیس جمهور درباره اینکه این بسیجی چگونه کشته شده توضیحی نداد اما مرگ او را به “اغتشاش‌گران” نسبت داد.

او در تماس تلفنی با خانواده دوست‌محمدی بر پیگیری و “برخورد قاطعانه” با مسببین مرگ او تاکید کرد. رئیس جمهور ایران اعتراضات را “آشوبگری و شرارت” خواند و به دستگاه‌های مسئول دستور داد “قاطع با معارضان امنیت و آرامش کشور و مردم” مقابله کند.

احمد وحیدی، وزیر کشور نیز در صدا و سیما گفت اگر “دشمن” گمان می‌کند با این اغتشاشات می‌تواند این نظام را براندازی کند تفکر “بچه‌گانه‌ای” دارد.

هم رئیسی و هم وحیدی در تهدیدهای خود از کلمه “دشمن” استفاده کردند و اعتراضات ایرانیان داخل کشور را به دشمنان خارجی نسبت دادند.

وزیر کشور همچنین گفت قطعی اینترنت “برای کنترل اغتشاشگران” بوده است. او درباره اینکه با وجود قطعی اینترنت چگونه تصاویر و ویدیوهای سرکوب خشن نیروهای امنیتی در شبکه‌های اجتماعی منتشر شدند توضیحی نداده است.

وزارت کشور روز یکشنبه دوم مهر (۲۴ سپتامبر) بعد از گذشت یک هفته از اعتراضات بالاخره مهر سکوت را شکست و با صدور اطلاعیه‌ای رسما معترضین ایرانی را تهدید به سرکوب کرد.

وزارت کشور گفته است “علت فوت مرحومه امینی” با جدیت و “بی‌طرفانه” به دستور رئیس جمهور در حال پیگیری است.

وزارت کشور همچنین تاکید کرده است که “به حق برگزاری تجمعات مسالمت‌آمیز باور می‌کند” اما با برگزاری تجمعات خیابانی به دلیل “سوء استفاده معاندان و قانون‌شکنان” از آن موافق نبوده است.

وزارت کشور درباره شمار کشته‌شدگان و مجروحان اعتراضات نیز هیچ توضیحی نداده است. درحالی که صدا و سیمای جمهوری اسلامی “براساس آمار غیر رسمی” کشته شدن ۳۵ نفر را تائید کرده است.

طبق گزارش نهادهای حقوق بشری و معترضینی که تصاویر و فیلم‌های اعتراضات را پخش کردند شمار واقعی افرادی که در اعتراضات هشت روزه جان باختند بیشتر از این رقم است.



source https://zanan.bashariyat.org/?p=51821

گسترش اعتراضات مردم ایران در خیابان‌ها با وجود کارزار سرکوب جمهوری اسلامی

اینترنشنال

اعتراضات سراسری مردم ایران با وجود سرکوب خونین نیروهای امنیتی و قطع اینترنت در حال گسترش به شهرهای مختلف است و معترضان در گروه‌های بزرگ خیابان‌های بسیاری از شهرها را تحت کنترل خود درآوردند و با روسری سوزی و سردادن شعار خواستار براندازی جمهوری اسلامی شدند.

در تهران، مردم مناطق مختلف خیابان‌ها را بستند و با روشن کردن آتش و سر دادن شعارهای ضد حکومتی به تظاهرات خود ادامه دادند.

ویدیوهای رسیده به ایران اینترنشال تظاهرات گسترده مردم را در شهرک اندیشه شهریار، نیاوران، بلوار فردوس، آریا شهر، تهران پارس، ستارخان، شهرک اکباتان، هفت حوض، نازی آباد، شهرک امید، چیتگر، بلوار کشاورز، نارمک، قیطیریه، پل صدر، پل رومی، تجریش ، جنت آباد و پارک وی نشان می‌دهد.

ویدیوهای رسیده نشان می‌دهد معترضان خیابان ولی‌عصر را مسدود کرده و در میدان تجریش در تجمعی مانتوها را آتش زدند.

در شهرهای مشهد، سنندج، تبریز، شاهین شهر، زنجان و قزوین نیز اعتراضات گسترده‌ای برگزار شد.

در اشنویه، گزارش‌ها از کنترل بیشتر شهر به دست مردم خبر می‌دهد. در پی حضور قدرتمند معترضان در اشنویه در شامگاه جمعه، نیروهای امنیتی مجبور به عقب‌نشینی شدند.

بر اساس گزارش‌های منتشر شده، معترضان در اشنویه منزل مسکونی حسن بداغی و مغازه فتحی زرزا از عوامل سپاه پاسداران را آتش زدند.

ویدیوهای رسیده به ایران اینترنشنال همچنین نشان می‌دهد معترضان در الوند در استان قزوین علاوه بر آتش زدن یک اتوبوس پلیس، با سنگ با نیروهای امنیتی مقابله می‌کنند.

«خامنه‌ای ضحاک، می‌کشیمت زیر خاک»، «‌امشب گودبای‌ پارتی رهبره»،«امسال سال خونه، سید علی سرنگونه»، «ننگ ما ننگ ما رهبر الدنگ ما» ، «این آخرین پیامه هدف خود نظامه»، «می کشم می کشم هر آنکه خواهرم کشت»، «نه غزه نه لبنان جانم فدای ایران»، «زن، زندگی، آزادی» ، «رضا شاه روحت شاد»، «نه شیخ میخوایم نه ملا لعنت به آیت الله» و «مجتبی بمیری رهبری رو نبینی» از جمله شعارهای شاخص در اعتراضات بودند.

عفو بین‌الملل در بیانیه‌ای تاکید کرد: «در حالی که آمار کشته‌شدگان در اعتراضات ایران در حال افزایش است، جهان باید علیه سرکوب خونین اعتراضات مردم ایران اقدام معنادار انجام دهد. اعتراضات شجاعانه پس از جان باختن مهسا امینی، شدت خشم مردم ایران را از حجاب اجباری، کشتار و سرکوب گسترده نشان می‌دهد.»

این بیانیه با اشاره به شواهد خود از ۱۰ استان و ۲۰ شهر بزرگ گفت آمار کشته شدگان در روزهای اخیر دست‌کم ۳۰ نفر بوده، و پیش‌بینی کرد آمار واقعی بیش‌تر باشد.

علی کریمی، ستاره پیشین تیم ملی فوتبال ایران، نیز در واکنش به قطع اینترنت از سوی جمهوری اسلامی در حساب رسانه‌های اجتماعی خود نوشت: «سال ۵۷ هم مثل الان اینترنت نبود، ولی همه مردم با هم مثل امروز متحد بودن.»

در حالی که جمهوری اسلامی برای جلوگیری از اطلاع‌رسانی درباره سرکوب اعتراضات، اینترنت را در نقاط مختلف کشور از دسترس خارج کرده، تلاش‌ها برای ارائه اینترنت ماهواره‌ای به معترضان وارد مراحل جدی‌تری شده است.

ایلان ماسک، مدیرعامل تسلا، در واکنش به توییت وزیر خارجه آمریکا درباره صدور مجوز توسعه دسترسی به خدمات اینترنتی برای مردم ایران، نوشت که در حال فعال کردن اینترنت ماهواره‌ای استارلینک در ایران است.

پیام‌رسان سیگنال نیز دستورالعمل کاملی برای راه‌اندازی سرورهایی برای کمک به کاربران ایرانی در دوز زدن فیلترینگ اینترنت منتشر کرد و از کارشناسان فناوری در جهان که تمایل دارند به مردم ایران در مقابله با سانسور کمک کنند تقاضای همکاری کرد.

کانون نویسندگان ایران در بیانیه‌ای اعلام کرد: «بر همه‌ی نویسندگان و هنرمندان، تشکل‌های صنفی و فرهنگی، و نهادهای آزادی‌خواه و مستقل است که حمایت خود را، به صراحت و به دور از عافیت‌طلبی‌های مرسوم، از جنبش آزادیخواهی مردم اعلام کنند.»

دامون گلریز، پژوهشگر مطالعات صلح و امنیت بین‌الملل، درباره اعتراضات ایران گفت: «اعتراضاتی که در ایران در حال رخ دادن است در میان کشورهای مسلمان منحصربه‌فرد است و در هیچ کشور مسلمانی زنان برای حقوق خود این‌چنین به خیابان نیامدند و مردها این‌چنین به حمایت از انها برنخواستند.»

در همین حال، سیاست انکارآمیز مقامات جمهوری اسلامی در واکنش به تظاهرات سراسری مردم ادامه دارد. ابراهیم رئيسی در نخستین سخنرانی پس از بازگشت از نیویورک، راهپیمایی حکومتی نماز جمعه‌ها را همان «صدای ملت ایران» خواند که او سعی داشته در سازمان ملل عنوان کند. او گفت: «دشمنان تلاش کردند صدای ملت ایران آنجا شنیده نشود، اما به خواستشان نرسیدند و حضور مردم نقشه‌های دشمنان را شکست داد.»

احمد وحیدی وزیر کشور در مصاحبه‌ای گفت: «نتیجه بررسی‌های مختلف درباره مهسا امینی نشان داد ضرب و شتمی صورت نگرفته و شکستگی جمجمه در کار نبوده است.» او افزود: «محدودیت های اینترنت به جهت کنترل امنیت و برای کنترل اغتشاشگران است.»

حسین شریعتمداری، نماینده خامنه‌ای و مدیرمسئول روزنامه کیهان، نیز خیزش عمومی علیه جمهوری اسلامی را «انتقام ناکام دشمنان از حماسه اربعین با اسم رمز گشت ارشاد» خواند و به خبرگزاری فارس گفت «مرگ خانم مهسا امینی ربطی به نیروی انتظامی ندارد» و «فقط یک بهانه» است.



source https://zanan.bashariyat.org/?p=51813

۱۴۰۱ مهر ۴, دوشنبه

در جریان اعتراضات سراسری؛ بازداشت یک نوجوان ۱۴ ساله در اشنویه

خبرگزاری هرانا – یک نوجوان ۱۴ ساله که در پی اعتراضات سراسری زخمی شده بود، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.

به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از کردپا، یک نوجوان ۱۴ ساله توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.

بر اساس این گزارش، هویت وی، “امین خالقی، ۱۴ ساله، فرزند علی و اهل روستای (میرآباد) ازتوابع اشنویه” عنوان شده است.

در این گزارش به نقل از یک منبع آگاه آمده است: “این نوجوان در پی اعتراضات سراسری زخمی شده بود.”

تاکنون از محل نگهداری وی اطلاعی در دسترس نیست.

اعتراضات شهریور ماه ۱۴۰۱ به مجموعه اعتراضات سراسری گفته می شود که از روز ۲۶ شهریورماه در پی جان باختن دختر ۲۲ ساله ای به نام مهسا (ژینا) امینی بر اثر عملکرد گشت پلیس امنیت اخلاقی در تهران آغاز شد و تا تاریخ اول مهرماه ۱۴۰۱ در دست کم ۸۵ شهر و ۱۸ دانشگاه از ۲۹ استان کشور گسترش یافت. این اعتراضات که کماکان ادامه دارد تاکنون به بازداشت صدها نفر و کشته و زخمی شدن دهها معترض از جمله کودکان منجر شده است.

رسانه های نزدیک به نهادهای امنیتی با متهم کردن متهمان به اعمال خشونت اعترافات اجباری تعدادی از بازداشت شدگان را منتشر کردند. همینطور حکومت ایران اینترنت را در سطح کشور در بخش خانگی و تلفن های همراه مختل کرد.

 



source https://koodak.bashariyat.org/?p=45065

۱۴۰۱ مهر ۲, شنبه

تجمع پرشمار مقابل زندان اوین؛ معترضان در آمل: «ایران را پس می‌گیریم»

عده زیادی از شهروندان که گفته می‌شود خانواده‌های بازداشت‌شدگان روزهای اخیر هستند، در دومین روز پائیز مقابل زندان اوین تجمع کردند. ولی با وجود تهدیدهای مقامات و نهادهای جمهوری اسلامی برای «برخورد قاطع» با معترضان، اعتراضات سراسری روز شنبه در چند شهر از جمله تهران، تبریز، شیراز و آمل ادامه یافته است.

بنا بر گزارش‌ها در روز شنبه دوم مهر، تجمع پرشماری در مقابل زندان اوین شکل گرفته و اعضای خانواده‌های معترضان بازداشت‌شده در یک هفته گذشته، برای باخبر شدن از حال بستگان خود در آن جا جمع شده‌اند.

هم‌زمان با ادامه اعتراضات در تهران و شیراز، یک گزارش ویدئویی انبوه جمعیت معترض را در آمل به تصویر کشیده که شعار می‌دهند: «می‌میریم، می‌میریم، ایران رو پس می‌گیریم.»

اعتراض و راهپیمایی شنبه مردم در شهر آمل با شعار«می‌جنگیم، می‌میریم ایران را پس می‌گیریم»

No media source currently available

0:000:00:150:00
 دانلود 

حساب توییتری «۱۵۰۰ تصویر» که گزارش‌های مرتبط با اعتراضات سراسری ایران را منتشر می‌کند، می‌گوید که قطعی اینترنت در روز شنبه «از روزهای قبل هم شدیدتر شده»، به طوری که حتی روزنه‌های ارسال «پیام نوشتاری» شهروندان نیز بسته شده است.

یک گزارش ویدئویی از شهریار در استان تهران هم نشان می‌دهد مسئولان شهری برای جلوگیری از آتش زدن سطل آشغال‌ها، که راهکار معترضان برای مقابله با گاز اشک‌آور مأموران حکومتی است، سطل‌ها را از خیابان جمع می‌کنند.

جمع‌آوری سطل‌های زباله شهری در شهریاربه عنوان راهکاری برای مقابله با معترضان

No media source currently available

0:000:00:120:00
 دانلود 

موج اعتراضات در روز شنبه به‌رغم شدت گرفتن سرکوب معترضان و اختلال وسیع در اینترنت دست‌کم در شهرهای تهران، شیراز و آمل از سر گرفته شده است. هم‌زمان، ابراهیم رئیسی اعتراضات سراسری در ایران را «آشوبگری» و «شرارت» نامیده است.

در حالی که قطعی و اختلال شدید اینترنت همچنان پا بر جاست، چند گزارش شهروندی از ایران در روز شنبه دوم مهر، نشان می‌دهد اعتراضات در دانشگاه تهران دوباره شکل گرفته و در خیابان زند شیراز شماری از مردم شعار «مرگ بر دیکتاتور» می‌دهند.

اعتراض دانشجویان به برخورد خشن نیروهای امنیتی و حراستی در پشت حصار میله‌های محوطه دانشگاه تهران

No media source currently available

0:000:00:430:00
 دانلود 

در دانشگاه تهران، روز شنبه نیروهای امنیتی برای جلوگیری از تجمع دانشجویان، به آنها گلوله ساچمه‌ای شلیک کردند. اما شماری از دانشجویان بر برگزاری تجمع پافشاری می‌کنند. یک دختر دانشجو خطاب به نیروهای حراست می‌گوید: «حقم را می‌خواهم! دیگر نمی‌توانید جلو دهان ما را بگیرید!»

ادامه اعتراض‌ها و تجمعات مردمی در روز شنبه دوم مهرماه در خیابان زند شهر شیراز

No media source currently available

0:000:00:130:00
 دانلود 

ویدئویی دیگر، حمله نیروهای حکومتی به دانشجویان در خیابان‌های اطراف دانشگاه تهران را ثبت کرده است.

دستگیری و ضرب و شتم دانشجویان توسط نیروهای امنیتی و حراستی در حوالی محوطه دانشگاه تهران

No media source currently available

0:000:00:220:00
 دانلود 

یک گزارش ویدئویی هم از مقابل دانشگاه تهران تلاش مأمور لباس شخصی برای بازداشت دختر معترض را نشان می‌دهد که با مقاومت می‌تواند از دست او فرار کند.

ناکامی یک مامور لباس شخصی برای دستگیری و بازداشت یک زن معترض در مقابل دانشگاه تهران

No media source currently available

0:000:00:110:00
 دانلود 

یک گزارش شهروندی مکتوب، که حساب «۱۵۰۰ تصویر» آن را منتشر کرده، حاکی از این است که در آریاشهر (فلکه صادقیه) تهران، نیروهای حکومتی با پخش «قرآن و نوحه» با صدای بلند، تلاش می‌کنند از رسیدن صدای معترضان به هم و جمع شدن مردم جلوگیری کنند. صدای نوحه به حدی بلند است که «حتی صدای بوق ماشین‌ها هم نمی‌آید.»

حضور پررنگ و موثر زنان در اعتراضات سراسری جاری در شهرهای ایران در گزارش‌های ویدئویی بارز است. چنان که در اعتراضات امروز شنبه در شیراز، زنی ایستاده بر بلندی در حالی که روسری‌اش را از سر برداشته و در دست تکان می‌دهد، با شعار «مرگ بر دیکتاتور» مردم معترض همراهی می‌کند.

‌ادامه تظاهرات مردم شیراز در دوم مهر با شعار مرگ بر دیکتاتور و رهبری شعارها توسط یک زن جوان

No media source currently available

0:000:00:230:00
 دانلود 

یک گزارش ویدئویی از شیراز در دوم مهر، تلاش عده پرشماری از مأموران یگان ویژه را نشان می‌دهد که سعی می‌کنند یکی از معترضان را بازداشت کنند، اما او مقاومت می‌کند و یک زن نیز از او حمایت می‌کند.

برخورد خشن نیروهای امنیتی با زنان معترض در شیراز دوم مهرماه

No media source currently available

0:000:00:370:00
 دانلود 

یک گزارش ویدئویی از دانشگاه علوم پزشکی تبریز، اعتراضات دانشجویان را نشان می‌دهد در حالی که برخی از دختران حجاب از سر برداشته‌اند و شعار می‌دهند: «فقر و فساد و بیداد، ننگ بر این استبداد.»

یک ویدئوی دیگر منتسب به اعتراضات روز شنبه دوم مهر، انبوه جمعیت را در خیابان‌های تبریز نشان می‌دهد که با فراری دادن نیروهای حکومتی شادی می‌کنند.

گزارش شده که مردم تبریز در راستای وحدت ملی به زبان ترکی شعار می‌دهند «کوردیستانا ور نفس، تبریزدن گلیر بو سس» که یعنی «به کوردستان نفس بده! این صدا از تبریز می‌آید.»

خط‌ونشان مقامات جمهوری اسلامی برای معترضان

هم‌زمان با از سر گیری اعتراضات، ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهوری، در تماسی تلفنی با خانواده محمدرسول دوست‌محمدی، یک بسیجی که گفته شده در جریان سرکوب اعتراضات در مشهد کشته شده، او را «از مدافعان حرم» معرفی کرده و بر «برخورد قاطعانه» با معترضان تأکید کرده است.

همچنین به گزارش ایرنا، همچنین وزارت کشور در بیانیه‌ای مدعی شد علت مرگ تحت بازداشت مهسا امینی «با جدیت و بی‌طرفانه» در حال پی‌گیری است و با «اغتشاشات» توصیف کردن اعتراضات مردم، گفت که با آن «مقابله» خواهد شد.

در اظهارات رئیسی و بیانیه وزارت کشور به جان باختن معترضان اشاره‌ای نشده است.

سازمان عفو بین‌الملل شنبه دوم مهر در بیانیه‌ای از جامعه جهانی خواست به سرکوب خونین اعتراض‌ها در ایران واکنش نشان دهد و اعلام کرد، در یک هفته گذشته «دست‌کم ۳۰ تن» از معترضان در شهرهای مختلف ایران کشته شده‌اند که چهار نفر از آنان کودک بوده‌اند.

پیش‌تر، سازمان دیده‌بان حقوق بشر روز جمعه شمار جان‌باختگان در اعتراضات جاری در ایران را ۳۶ تن اعلام کرده بود و تأکید کرده بود که احتمال دارد شمار جان‌باختگان بیشتر باشد.

پیکر پدرام آذرنوش بر شانه‌های مردم

یک گزارش ویدئویی مراسم خاک‌سپاری پدرام آذرنوش، ۱۶ ساله، که در اعتراضات دهدشت جان باخته را نشان می‌دهد که جمعیتی انبوه سوگواری می‌کنند.

این مراسم روز جمعه یکم مهر در روستای «دره‌لبک» در استان کهگیلویه و بویر احمد برگزار شده است. با قطعی اینترنت، گزارش‌های ویدئویی با تأخیر انتشار می‌یابند.

مراسم تدفین پدرام آذرنوش ۱۶ساله، یکی از قربانیان اعتراضات اخیر در روستای دره‌لبک کهگیلویه

No media source currently available

0:000:01:020:00
 دانلود 

بازداشت «بیش از ۶۰ نفر» در اشنویه

سازمان حقوق بشری «هه‌نگاو» گزارش داده که در اشنویه نیروهای امنیتی از صبح شنبه دوم مهر، با هجوم به خانه‌های شهروندان، «بیش از ۶۰ نفر» را بازداشت کرده‌اند.

«هه‌نگاو» در ساعات گذشته گزارش داده بود که «نیروهای دولتی کنترل موثر را بر شهر از دست داده‌اند.»

شامگاه جمعه ویدئویی از انبوه جمعیت در شهر اشنویه منتشر شد که در میان صدای پس‌زمینه شلیک و انفجار، فریاد می‌زدند «آزاد!»



source https://koodak.bashariyat.org/?p=45049

تهران؛ یک قربانی کودک همسری به اتهام قتل همسرش بازداشت شد

۱۱.بهمن.۱۴۰۲هرانا در آبان ماه امسال یک قربانی کودک همسری در تهران با خوراندن قهوه مسموم به همسر خود، وی را به قتل رساند. طی روزهای اخیر، م...